661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in derece ve ödüllerinin iptal edilmesi nedeniyle altın kemer, törenle finalist Mustafa Taş’a takıldı.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Cengizhan Şimşek, finalde Mustafa Taş’ı yenerek altın kemerin sahibi olmuştu.
Ancak daha sonra Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, Cengizhan’ın dopingle mücadele kapsamında yapması zorunlu adres bildirimlerini yapmaması gerekçesiyle kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi.
Cengizhan Şimşek ise bu karara itiraz etmiş ve Ankara 15. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararına gitmişti.
Tekrar görülen dava sonucunda Cengizhan’ın itirazı reddedildi ve altın kemerin Mustafa Taş’a verilmesi kararlaştırıldı.
Bugün Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda düzenlenen törenle Mustafa Taş, 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri ‘Başpehlivanı’ unvanının sahibi oldu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, spor hukukunun aldığı kararı uyguladıklarını söyledi. Gürkan, karara uymakla yükümlü olduklarının altını çizdi.
“Bugün hukukun verdiği kararla Kırkpınar altın kemerini, 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı olarak Mustafa Taş’a takacağız. Kendisini tekrar tebrik ediyorum. Yolu açık olsun, başarıları daim olsun.”
Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise böyle bir olayın tekrar yaşanmamasını temenni ettiğini belirtti. Selim, yağlı güreşlerde bu tür olumsuz olayların son olmasını istediğini aktardı.
“Mustafa Taş’ın Kırkpınar’da bir de kendi hakkıyla başpehlivan olmasını bekliyorum. Bu, Kırkpınar’da birkaç dönemden beri oluyor.”
Selim, pehlivanların yiğitçe güreşmeleri ve madde kullanımından uzak durmaları gerektiğini dile getirdi.
“Hukuk kararı uygulandı”
Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş de alınan kararın 661. Tarihi Yağlı Kırkpınar Güreşleri’nin en başarılı pehlivanını belirleyen bir karar olmadığını söyledi.
Türkiş, hukukun gereğini uyguladıklarını ve buna herkesin saygı duyma mecburiyetinin olduğunu belirtti.
“Üzülerek ifade ediyoruz, geçen sene Kırkpınar güreşlerimizin finalini galibiyetle bitiren arkadaşımızın maalesef hak mahrumiyeti cezasının olduğu o dönem bir şekilde uygulama dışında kalması ve bunun kamuoyunun da bilgisi dışında olması nedeniyle bu noktalara hep birlikte üzülerek geldik. Uzunca bir süreç geçti ve süreç hepimizi yıprattı.”
Türkiş, bu tarz hataların bir kez daha tekrarlanmamasını temenni ettiğini, başkanlığı döneminde bu tür olayların yaşanmayacağının garantisini verdiğini belirtti.
“Kemeri er meydanında da takmak istiyorum”
Mustafa Taş, böyle talihsiz bir olayın yaşanmasını kimsenin istemeyeceğini ifade etti. Taş, konuyla alakalı çok fazla konuşmayacağını dile getirdi.
“Benim veya Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonunun bu olayla bir alakası yok. Türkiye Güreş Federasyonu, Cengizhan ve yargıyla alakalı olan bir durumdu. Biz de yargıya saygı duyduk. Bugün de yargı bizi gösterdi, kemer bana takdim edildi. İnşallah böyle olaylar bir daha olmaz. Ben de inşallah anneme söz verdim, ilk çıktığım gün de söz vermiştim. Kemeri inşallah sahada takmak istiyorum.”
Konuşmaların ardından Gürkan, Selim ve Türkiş, Mustafa Taş’a altın kemeri taktı. Törene Mustafa Taş’ın ailesi, antrenörleri ve pehlivanlar da katıldı.
Doping kontrol adres bildirimlerini yapmadığı gerekçesiyle 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’e hak mahrumiyetinin yanı sıra derece ve ödül iptali cezaları verilmişti.
Yorum yok