Aba Güreşi: Geleneksel Türk Güreşinin Özgün Bir Formu

_

AŞIRTMALI ABA GÜREŞİ

Türk boylarının Orta Asya coğrafyasından Anadolu ’ya getirdikleri geleneksel güreş türlerinden birisidir. Türkiye’nin Gaziantep şehrine ait olan geleneksel güreşimizdir.

Adını, sporcuların üzerine giydiği aba kıyafetinden ve sporcuların rakibin omuz üzerinden sağ el aşırarak beldeki kemeri tutarak güreşin başlamasından dolayı Aşırtmalı Aba Güreşi adını almıştır.

Aşırtmalı aba güreşi 2 devre halinde yapılır. 2 devreyi alan güreşçi galip gelir. 1-1’lik beraberlikte 3. devreye gidilir. 3. devreyi alan sporcu galip gelir.

KAPIŞMALI ABA GÜREŞİ

Türkiye’nin Hatay şehrinde yapılan bir güreş6r. Bu güreş türü de yine diğer geleneksel güreş türleri gibi Orta Asya coğrafyasından Anadolu’ya Türk boyları ile gelmiş ve Hatay bölgesinde halen yapılmaktadır.

Güreş    üzerlerine    giymiş    oldukları    abadan    dolayı    aba    güreşi     ismini     alır. Güreşler 2 sporcunun ayakta tokalaşmasıyla başlar. Şalvar, Karakucak ve Yağlı Güreşte uygulanan tüm teknikler burada da uygulanır. Rakip’in sırtı yere geldiği an güreş sonuçlanır. Yine aba güreşinde de köprü olayı yoktur köprüye gelen sporcu yenilmiş sayılır.