Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Etnospor Forumu Antalya’da gerçekleşti. “Geleneksel Sporları Canlandırmak” teması ile 16-18 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlenen Foruma, yaklaşık 60 ülkeden devlet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Etnospor Forumu’na gönderdiği video mesajda, yurt dışından gelen misafirlere “Ülkemize hoş geldiniz” diyerek, katılımcıları selamladı. Etnospor Forumunun küresel krizlerin, gerilimlerin ve çatışmaların, insanlığın ortak geleceğini tehdit ettiği bir dönemde düzenlendiğini belirten Erdoğan, “Geleneksel sporların zengin çeşitliliğini yansıtan Forumumuzu tüm farklılıkların ötesinde bir barış ve dayanışma platformu olarak görüyorum. Kurumsal üyelerin yanı sıra 50 farklı ülkeden çeşitli düzeydeki temsilcilerin katıldığı Etnospor Forumu’nun bölgemiz başta olmak üzere tüm dünyada huzur ve güven ikliminin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum. Katılımcı çeşitliliği bakımından dünyanın önde gelen etkinlikleri arasında yer alan Forumumuz, vereceği mesajlarla da farkını ve potansiyelini herkese hissettirecektir.” dedi.

Forumun açılış konuşmalarında katılımcılara hitap eden DEK Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak geleneksel sporların ve oyunların ihyası için tüm çalışmaların sürdürülebilirliğini önemsediklerini belirtti. “Geleneklerini yaşayan ve yaşatan toplumlarla ilişkilerimizi geliştirmek için mücadele ediyoruz.” diyen Erdoğan, “Forumlarımız ve festivallerimiz başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarında gerçekleşen etkinlikler bize gösteriyor ki heyecanımız çoğalıyor, ortak hikayemiz güçleniyor. Biz, dünyanın neresinde olursa olsun, geleneklerini yaşayan ve yaşatan toplumlarla ilişkilerimizi geliştirmek için mücadele ediyoruz. Dünyanın farklı coğrafyalarında, doğudan batıya, kuzeyden güneye bizi birbirimize bağlayan değerlerin olduğunun farkındayız. Bu zenginliği keşfetmek için yola çıktık. Bugün 21 ülkede 30 üyemizle her geçen gün daha büyük bir aile olma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Bu inanç bizi, bugün Gazze’de şahit olduğumuz ve insan yaşamını hiçe sayan katliamlara karşı insanlık onurunun yanında durmaya davet ediyor. Bizler barışı ve dayanışmayı en güçlü şekilde savundukça, katliamı ve savaşı savunanların yanlışlarından ivedilikle döneceğine inancım sonsuzdur. Sizler de göreceksiniz ki bizim köklerimizde birliktelik var. Bizim birbirimizle konuşacak ve paylaşacak çok şeyimiz var.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, açılış töreninde yaptığı konuşmada ise geleneksel sporlardaki gelişmeden dolayı DEK Başkanı Bilal Erdoğan ve ekibini tebrik ederek, ortaya konan vizyon ve çalışmanın her gün, her yıl giderek büyüdüğünü söyledi. “Spor bir endüstri ve bu endüstri içinde özellikle kültürümüzü, değerlerimizi korumamız gerekiyor. Bu hususta Dünya Etnospor Konfederasyonu vizyon ortaya koydu.” Diyen Bak “Kültürün, geleneklerin ne kadar önemli olduğunu, gelecek nesillere taşınması gerektiğini bize ifade etti. Yolumuza aktif şekilde devam ediyoruz. Bu hususta yapılan çalışmalara çok önem veriyoruz. Antalya’da 672 yıldır Elmalı güreşlerinin yapıldığını aktaran Bakan Bak, “Bu gelenek Antalya’da, Toroslarda, bu bölgede 672 yıldır yapılıyor. Kırkpınar Geleneksel Güreşleri de var. 663 yıldır da ‘er meydanı’ dediğimiz bu gelenek var.” diye konuştu.

 

Açılış konuşmaları sonrası yapılan Ulusal Eğitim Müfredatında Etnospor: Geleneksel Spor ve Oyunları Okul Programına Dahil Etmeye Yönelik Girişim ve Yaklaşımlar” isimli Bakanlar Panelinin moderetörlüğünü yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, geleneksel sporlara hükümetlerin yanı sıra belediyelerin, yerel yönetimlerin de destek sunması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Panelinin ardından gerçekleşen oturumlarda, “Geleneksel Sporların ve Oyunların Tanıtım Aracı Olarak Kültür Turizmi: ‘Etnospor Turizmi’”, “Kadınların Sporcu, Karar Verici ve Uygulayıcı Olarak Geleneksel Spor ve Oyunlara Katılımının Artırılmasına Yönelik Fikirler” ve “Uluslararası Yarışmalar İçin Geleneksel Spor ve Oyun Düzenlemelerinin Kodlanması ve Standardizasyonu” gibi konular masaya yatırıldı.

6. Etnospor Forumu’nda ikinci günü iletişim paneli ile başladı. Geleneksel sporlar ve oyunların, kültürel mirasın korunması ve toplum katılımının teşvik edilmesinin büyük öneme sahip olduğu vurgulanan Panelde genç kitlelerin geleneksel sporlara oldukça ilgi gösterdiği, bu ilginin artırılması için kitleleri spor kültürüne hazırlamanın, iletişim kanalları üzerinden onlara ulaşabilmenin ve sporu daha ulaşılabilir, uygulanabilir hale getirmenin önemli olduğunu kaydedildi. 31 ülkeden 51 federasyonun katılımıyla “Geleneksel Sporlar ve Oyunların Uluslararası Müsabakaları için Ortak Düzenlemelerin Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı”nın imza töreninin ardından geleneksel sporlar ve oyunlara hizmet eden, bu kapsamda önemli çalışmalarda bulunan isim ve kurumlara ödüllerin verilmesiyle Forum sona erdi.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir